De Hengelose Weggeefwinkel voorziet in behoefte. Veel minima weten de weg naar de winkel te vinden. (Foto 1Twente)
Pin It

Grotere ruimte

Het is zaterdagochtend. Ali is al vroeg aanwezig nog voordat de deuren opengaan voor de bezoekers. Hij laat de winkel zien, die groter is dan de oude lokatie aan de Schumannstraat. Anderhalf jaar na de heropening zijn ze er nog steeds heel blij mee. “Hoe groter hoe beter. Wij hebben veel spullen in het magazijn. Die willen we allemaal in de winkel hebben. Als we meer ruimte hebben, dan kunnen we ook meer aannemen en meer kwijt in de winkel.”

Als er heel veel grote spullen worden aangeboden, zoals kasten en bedden, dan is daar helaas geen plek voor. Zaken die gratis afgehaald kunnen worden, bijvoorbeeld meubelen, worden aangeboden via een oproepkaartje in de winkel. Op die manier wordt vraag en aanbod toch bij elkaar gebracht.
“We leven in een rijk land. Mensen kopen allerlei nieuwe dingen en gooien veel oude spullen weg. Er zijn gelukkig mensen die dat naar ons brengen om iemand anders blij mee te maken.”

Inbrengen en afhalen

De Weggeefwinkel wordt door zo'n 12 vrijwilligers draaiende gehouden. Mensen kunnen er spullen inbrengen die een ander nog heel goed kan gebruiken. Bezoekers kunnen de artikelen gratis meenemen, maar niet meer dan drie stuks. Er wordt een eigen bijdrage in de onkosten gevraagd van vijftig cent. “Sommige mensen denken dat ze daarvoor alles mogen meenemen, maar dat is niet zo.”

Kapotte spullen

“We leven in een rijk land. Mensen kopen allerlei nieuwe dingen en gooien veel oude spullen weg die nog prima zijn. Er zijn gelukkig mensen die deze spullen naar ons brengen om iemand anders blij mee te maken.” Soms worden er producten geleverd die kapot zijn en gerepareerd moeten worden. “Dat doen we soms wel als iets nog te repareren valt. We willen wel voorkomen dat we daardoor onnodig veel werk krijgen. Dat kost ook tijd en ruimte.”

De Weggeefwinkel is blij met inwoners die nog bruikbare spullen komen inleveren. Het gebeurt echter met regelmaat dat er ’s nachts spullen voor de deur worden gezet die eigenlijk niet meer bruikbaar zijn, of eigenlijk gewoon grof vuil. “Wij kunnen er niet achterkomen wie dat doet.” De spullen moeten vervolgens door de Weggeefwinkel worden opgeruimd en weggegooid. Die draait daardoor op voor de kosten.

Drempel

Een vaste groep mensen en ‘bekende gezichten’ weten de weg naar de Weggeefwinkel te vinden. Die nemen vaak ook nieuwe mensen mee. Veel Oekraïense vluchtelingen die onderdak kregen in de stad zijn ook geholpen met spullen. “Wie extra nodig heeft, helpen wij ook extra,” zegt Ali. Voor sommige mensen is het nog een drempel om de weggeefwinkel binnen te stappen. Soms is er schaamte. Het hangt ook af van de drukte en de behoefte op dat moment. “Mensen komen hier niet voor niets, maar voor iets.”

Uit: radioverslag 1Twente "Goedemorgen Hengelo" dd 02-12-2023 om c.a. 11:15

ANBI status

We hebben per 1-1-2019 een ANBI status.

ANBI

Wilt u doneren?
IBAN: NL 69 INGB 0007 2922 08.
Alvast bedankt.

Tijdelijk NIET inbrengen

Ivm met beperkte ruimte de volgende zaken tijdelijk niet inbrengen...

  • Winterkleding
  • Meubilair

We zoeken nog

  • Stevige / Robuuste kleding rekken